lördag 7 mars 2009

Spichi Kontesto (speech contest)














































Just det i fredags hände det äntligen nåt intressantare än det evinnerliga regnandet och kylan, vi hade skolans årliga tävling i att hålla tal. Eftersom det bara är en gång om året och det ska vara en deltagare från varje klass så har vi blandat med språkproffs och nybörjare vilket gjorde det till en synnerligen intressant tillställning. Man kunde dela upp det lite grovt på det här sättet: koreanerna hade grammatiskt korrekta långa, utförliga och lite torra tal medans västerlänningarna prövade med att balansera sin språkliga okunskap med ett livligt framförande. I de fall någon var både duktig på japanska och hade ett intressant sätt att framföra sitt tal på så blev det en fullträff.









Vår representant, Shirko, hade ett tal om svårigheterna under första terminen och hur han hade telefonsamtal med sin pappa och hur han gradvis ändrade sin inställning till pluggandet, vilket speglar verkligheten, han är just nu en av de bättre i klassen. Han fick dessutom hjälp av Hussein och Daniel på scenen med att hålla upp bilder på hans pappa för att illustrera vissa delar av talet. En kille i första terminen, Andre (också svensk), höll ett tal som var mer som ett uppträdande som visade hans misslyckad raggningsförsök på olika tjejer som nykommen till Japan. Han lyckas till sist få telefonnumret till en tjej och sammanfattar det hela med att japanska tjejer är som japanska språket, det tar tid och går trögt i början men fortsätt kämpa så lyckas du. En intressant sammanfattning som gav många skratt och ett pris. Våran Shirko fick också pris för sin insats.









Under pausen innan prisutdelningen var det underhållning med bland annat en elev som sjöng opera och ett par lärare som dansade hula-dans och lyckades få med sig en del folk på scenen. En rätt rolig dag ända fram tills det var dags att gå ut i hällregnet som gick igenom allt trots paraply. Tack och lov var det bättre idag och jag hoppas att våren kommer igång snart, enligt väderleks rapporten så bör körsbärsblommorna blomstra i Tokyo kring 25/3. Ni får höra mer om det senare.

Inga kommentarer: